Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης προσκαλεί τις/τους εκπαιδευτικούς σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα:

«Από την επανάσταση του χθες στην ελευθερία του σήμερα: της δημιουργίας, της σκέψης, της αλλαγής. Θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση της γιορτής της 25ης Μαρτίου στο Δημοτικό σχολείο».

Χώρος: 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ: Πλατεία Αρκαδίου,  28210-28788
Ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, 11.00-13.30

Περίληψη του εργαστηρίου:
Η βιωματική εκπαίδευση, έχει αποδεδειγμένα τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια ως ύψιστο εργαλείο μάθησης και προσωπικής εξέλιξης στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της δυνατότητας που παρέχει στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν και να εξασκήσουν άμεσα την προς επεξεργασία γνώση.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγουμε έναν καθαρά βιωματικό τρόπο να προσεγγίσουμε το θέατρο στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα μία από τις δημοφιλέστερες πτυχές του, εκείνη που έχει να κάνει με την προετοιμασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε, μέσα από αυτό το εργαστήριο, να δώσουμε το έναυσμα στους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν μαζί με τους μαθητές τους τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, με τρόπο παιδαγωγικό, δημιουργικό, κριτικό και αποτελεσματικό, ώστε να αποφευχθεί η σχολειοποίηση στην οποία συχνά καταλήγουν τέτοιου είδους παραστάσεις, λόγω της ελλιπούς ή εκτελεστικής συμμετοχής των μαθητών στην προετοιμασία τους. Το Θέατρο στο Σχολείο αποτελεί μια συνθήκη επικοινωνίας σε ένα χώρο αυτοτελούς, ιδιόρρυθμης πολιτιστικής δημιουργίας, προσιτής και ερμηνεύσιμης συγκινησιακά και συναισθηματικά, ως αντικείμενο διδασκαλίας από μαθητές μέσα στο σχολικό περιβάλλον με στόχο τη διανοητική επαφή και την αισθητική συγκίνηση των διδασκομένων. Ο συγκερασμός του παιδαγωγικού με το καλλιτεχνικό, του γνωσιοθεωρητικού με το αισθητικό, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ρόλο δημιουργών αλλά και αποδεκτών του καλλιτεχνικού προϊόντος, συνιστούν συνθήκες που θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του κάθε εκπαιδευτικός που θα αναλάβει να οργανώσει μια θεατρική δραστηριότητα στο σχολείο.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να έρθουμε σε επαφή με είδη θεάτρου, θεατρικές μεθόδους και τεχνικές, που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση και να  δοθεί ένα έναυσμα να προσεγγίσουμε διαφορετικά κείμενα  με βιωματική μορφή. Στόχος μας είναι το στήσιμο μιας δραστηριότητας με πρωτότυπες ιδέες και ενδιαφέροντα εργαλεία.


Συντονίστριες:  Αφροδίτη Ανδρέου & Λυδία Παπαστεφανάκη
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Περιορισμένος αριθμός 25 ατόμων)