Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Υλικό επιμορφωτικής συνάντησης Μαϊου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι επιμορφωτικές συναντήσεις με τις/τους εκπ/κους της 4ης περιφέρειας που είχαν σα στόχο να συζητήσουμε για τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, να αναζητήσουμε ιδέες γνωρίζοντας ο ένας/μια τον/την άλλη και τέλος να βάλουμε κάποιες πρώτες βάσεις προγραμματισμού για τον επόμενη χρονιά.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα βίντεο και υλικό από τις συναντήσεις αυτές.

Με αφορμή το παρακάτω βίντεο συζητήσαμε την έννοια του "Σχολείου = Κοινότητα Μάθησης"
Στη συνέχεια τα σχολεία παρουσίασαν ορισμένες ιδέες στις οποίες δούλεψαν τη φετινή χρονιά. Πολλές από αυτές τις πολύ καλές δουλειές μπορείτε να βρείτε και στα Ιστολόγια των Σχολείων.

Παρακάτω όμως σας παρουσιάζουμε ένα μικρό βίντεο για να γνωρίσετε το σχολείο της Γαύδου την Κυριακή, την Ιωάννα και κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που έκαναν φέτος.Όσο αφορά ορισμένες ιδέες για την επόμενη χρονιά αναφερθήκαμε στο eTwinning,  www.etwinning.net και στη δυνατότητα διασύνδεσης που μπορεί να μας προσφέρει ανάμεσα στους εκπ/κους και τις τάξεις τους.

Επίσης μιλήσαμε για μια καινούργια διδακτική προσέγγιση την "διδασκαλία δια του αντιστρόφου". Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα (στα αγγλικά) στον παρακάτω σύνδεσμο

Μια ιδέα για αυτή την προσέγγιση μας δίνει και το βίντεο.
Γνωρίσαμε την πλατφόρμα εξ' αποστάσεως εκπ/σης www.coursera.org . Έχοντας ήδη παρακολουθήσει 3 μαθήματα σε αυτό το πλαίσιο (στα αγγλικά) θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο τουλάχιστον να την περιηγηθούμε.

Τέλος συζητήσαμε για τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία. Ολόκληρη η παρουσίαση βρίσκεται στο παρακάτω βίντεο.Τέλος το υλικό της παρουσίασης μπορείτε να το κατεβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Ερωτηματολόγιο ανίχνευσης προσωπικών διδακτικών πρακτικών

Ανίχνευση πολλαπλής νοημοσύνης ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Ανίχνευση πολλαπλής νοημοσύνης ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σχολείο και Σχολική ζωή. Ερωτηματολόγιο ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ερωτήσεις που καλλιεργούν δημιουργική σκέψη

Οδηγός εκπ/κου Bloom & Gardner για τη δημιουργία δραστηριοτήτων και εκπ/κων στόχων